fbpx

Косопадът при жените –  възможни пичини и лечение

Косопадът при жените-възможни причини и лечение. Над 50% от жените страдат от косопад поне по един път в живота си. В тази статия сме описали някои от причините и възможните лечения.

Източник: https://moeto-zdrave.com/

Причините за косопада могат да бъдат много – медицински, механични и т.н.
Факт е обаче, че косопадът при жените оказва много по-силно влияние на качеството на живот и самочувствието им отколкото при мъжете.
Нормалната загуба на коса е между 50-100 косъма дневно, така тялото поддържа своя баланседни косми завършват жизненият си път, за да отстъпят място на други. Понякога обаче този баланс е нарушен и виждаме огромно количество косми из цялата къща,в каналите или по четката за коса. Всъщност над 50% от жените страдат от косопад поне по един път в живота си.

Възможни причини:

 • Една от причините за косопад при жените може да е наследственост – изразява се с оредяване на косата в горната част на скалпа и много често се засилва, когато има хормонален дисбаланс по време на менопаузата.
  В тези случаи е необходима косултация с лекар, изследване на хормоните и предписване на хормонална терапия. Всъщност и без наследствената предразположеност, хормоналният дисбаланс е честа възможна причина за косопад, особено около менопаузата.
 • Друга възможна причина за косопад при жените е начинът по който носим коста си в ежедневието. Много стегнатите кокове, високи опашки, различни видове плитки и расти, носени постоянно, могат да причинят прекомерен стрес за косата и загуба на коса. Понякога това води и до увреждане на фоликулите, което да е перманентно. За да не се случи това избягвайте да носите коста си много стегната и опъната и използвайте по-дебели ластици за коса.
 • Още една причина за косопада е стресът (психически) или физическият шок. Когато косопадът е вследствие на стрес, лечението е най-вече във вашите ръце и мисли. Със сигурност в днешния забързан начин на живот той е неизменна част от живота на всички ни. Едно от решенията е да отидете на фризьор, който да подкъси косата ви и да уплътни краищата, които са изтънели вследствие на косопада. Косата ви ще изглежда много по-добре, а вие няма да се вглеждате толкова много в оредялата си коса. Все пак колкото повече се фокусираме върху един проблем толкова по-голям става той.
  Физическият шок може да има много причини, най-честата е раждането, или така нареченият следродилен косопад. Много рязкото изменение в нивата и баланса на хормоните е една от основните причини. В този случай помагат ампулите против
  косопад.

Една от причините може да е и много продължителното кърмене.То може да доведе не само до косопад, но и до изтъняване и излиняване на косата. То може да доведе до сериозен дефицит на ключови хранителни вещества и това да доведе до загуба на коса. Тук мезотерапията е едно от възможните лечения. Физическият шок може да бъде причинен и от катастрофи, операции-особено когато са с пълна упойка или продължително лечение с много силни медикаменти. Също така много драстични диети и продължително гладуване, които отново водят до дефицит на хранителни вещества. В тези случаи могат да помогнат витамините „коса, кожа, нокти“, които съдържат цинк, желязо, витамин В12 и различни аминокиселини.

 • Последната причина е смяната на сезоните-сезонен косопад. Много често рязката смяна на сезоните-пролет и есен води докосопад. Рязката смяна на температурите води до стрес за организма и вседствие на което се получава сезонен косопад.
  Много често той отшумява сам след около 2месеца и косата започва да се възстановява сама. Можем обаче да му противодействаме, като пием витамини „коса, кожа, нокти“ преди да е настъпила смяната на сезоните, февруари-март и август-септември, или да направим кратък курс с ампули против косопад. Важно е да отбележим, че консултацията с лекар е препоръчителна.

Контакт

© All Rights Reserved. Fil's Point 2016